top of page

Nils Uno Davidsen er elitetrener i Oslo idrettslag svømming. Han er også trener for Sara Nordenstam (OL-bronse i Beijing). ”Jeg har slitt mye med verking i fingre og nedsatt styrke i hendene. Stor var derfor overraskelsen da verkingen roet seg og styrken kom tilbake, kun etter sekunders bruk av Vivitex Vante. Nå bruker jeg Vivitex Vante ved behov og den hjelper hver gang.” Les mer

Smerten forsvant umiddelbart

 

Omtrent halvparten av oss får sykdommen i løpet av livet i ulik grad, og tallet er stigende særlig i den vestlige verden.
Utbredelsen gjør at den i dag betegnes som en av de store folkesykdommene.

Forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering, Rikke Moe, tror dette kan ha noe å gjøre med økende alder, vekt og at vi sitter mer enn tidligere.

– Det er helt klart en sammenheng. Anbefalingen Helsedirektoratet kom med i forbindelse med helserådene er akkurat den treningsmengden vi anbefaler for artrose, sier hun til NRK.no.

Moe har forsket på sykdommen og behandlet pasienter i mer enn ti år. Hun forteller at det har skjedd mye på den tiden, men at kunnskapen om sykdommen er for dårlig i forhold til andre sykdommer som er like utbredt.

– Det finnes ikke medisiner som kan kurere eller bremse sykdommen, nettopp fordi vi vet så lite om sykdommen i seg selv, sier Moe, og legger til:

– Noen kan ha artrose på røntgen og ikke ha plager, mens andre kan ha masse plager, men sykdommen synes ikke på røntgen.

 

Artrose: symptomer

Artrose skyldes at brusken i leddene blir skadet. Brusk er et hardt, glatt materiale som dekker enden av beinet der det møter et annet bein.

Brusken gjør at bein kan bevege seg uten å gnisse mot hverandre. Når brusken blir skadet, forsøker beinvevet i kroppen å reparere skaden, men i stedet for å bedre situasjonen, vokser beinvevet på en unormal måte og forverrer situasjonen.

Symptomene på artrose kommer vanligvis gradvis, noen ganger over flere år. De vanligste
symptomene er:

  • Smerter – kan være konstante, eller starte når du bruker leddet

  • Stivhet – ofte verst om morgenen

  • Bevegelsesvansker – vanskelig å gå i trapper eller nå øverste hylle

  • Hovne og fortykkede ledd

  • En knasende følelse i leddene

  • Muskelsvakhet omkring leddet som er angrepet

Kilde: Norsk Revmatikerforbund
 

 

  • Wix Facebook page
bottom of page